Bakke til badeværelset

Porcelæns-passion

Et lille udsnit af mine stel.

Jeg føler mig ikke som en horder, selvom jeg omgiver mig med mange ting og sjældent siger nej, hvis jeg får tilbudt hvad som helst inden for kategorien spisestel og porcelæn. Det meste jeg har, er stel jeg har arvet fra forskellige dele af min familie, og de betyder noget særligt. For mig er det sjovt at tænke på, at de har spist og drukket af de samme ting. Det får dem på en måde til at være med om bordet. Derudover synes jeg de gamle ting er utrolig smukke.

Hvad er det, der er så fascinerende ved netop dette materiale? Den glatte overflade? Skrøbeligheden? Mønstrerne og farverne? Den lange tradition og de associationer, der knytter sig til det? Her tænker jeg ikke på den imperalistiske del af den vestlige kultur og dens gerninger, selvom den selvfølgelig er en del af porcelænets historie, men mine egne, personlige associationer til eftermiddagste i London eller København, middagsselskaber hos familie eller en kop te i min farmors stue. Det er det alt sammen. Fra materialet der for mig er ren æstetik til alle de følelser, der omgiver det.

Udover det antikke porcelæn, som står placeret i et stort vitrineskab, som jeg købte til formålet for nogle år siden, har jeg et mere robust spisestel, som vi bruger til hverdag og ofte også til gæster. Jeg begyndte at samle på Royal Copenhagen-spisestellet hvid riflet for nogle år siden, og fik en masse af det til jul og fødselsdag i de følgende år.

Det er et skønt spisestel, synes jeg, som har den store fordel i forhold til de gamle, at det kan klare opvaskemaskine. Derudover er det så enkelt, at det passer til enhver borddækning. Det går også godt sammen med elementer af gamle spisestel.

Passionen for spisestel er ikke en min mand deler, og han bliver nervøs, når jeg ser et nyt smukt spisestel. Jeg skal heller ikke have flere lige foreløbig…

Andre der har det med porcelæn på samme måde?

For et par år siden skrev jeg denne tekst om mine arvestykker, som du kan læse her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bakke til badeværelset